Framsida
Adventskalender
Diakonalgang
Diakonispalta 2009
Kort om diakoni
Aktivitetar
Diakonispalta
Pilgrim i
Vest-Telemark

Diakoniprisen
Diakoniutval
Årsrapportar
Ressursar
Verdt å heidre
Styret
Historikk
Nyttige lenker
Kontakt
KAMPEN FOR RETTFERD

KAMPEN FOR RETTFERD ( 23.2.11) I den nye Diakoniplanen for kyrkja frå 2007 heiter eit av fire arbeidsområder: Kampen for rettferd. Kanskje var det ein liten variant av denne kampen som kom fram under Snøformingsgudstenea i Åmot sist sundag. Diskusjon har det i alle fall vorte etterpå.

Teskten for denne gudstenesta var henta frå Lukas  og likninga såmannen. Orda denne dagen fall ialle fall ikkje i likesæl jord. Under finn ein preika frå Såmannsundagen og referatet frå Vest-Telemark Blad.

 

http://www.vtb.no/vis.php?id=5060

 

I dag handler om teksta om å ta vare på det gode, om å la seg inpirere til godhet og ta vare på hjertet.

 

Eller som Tarje Vesaas ber:

 

Lev,
vår draum.
Ver alltid like ny.

 

 

Dette heilage evangeliet står skrive hjå evangelisten LUKAS 8,4-15

4 Mykje folk strøymde no saman frå alle byane rundt omkring. Då ei stor folkemengd hadde samla seg om han, fortalde han dei ei likning:
   
5 «Ein såmann gjekk ut for å så kornet sitt. Og då han sådde, fall noko attmed vegen. Det vart nedtrakka, og fuglane under himmelen kom og åt det opp. 6 Noko fall på steingrunn, og det visna med same det kom opp, fordi det ikkje fekk væte. 7 Noko fall mellom klunger, og klungeren voks opp saman med kornet og kvelte det. 8 Men noko fall i god jord, og det voks opp og gav grøde, heile hundre gonger det som vart sådd.» Då han hadde sagt dette, ropa han ut: «Den som har øyre å høyra med, høyr!»
   
9 Sidan spurde disiplane han kva denne likninga skulle tyda. 10 Han svara: «Dykk er det gjeve å kjenna løyndomane om Guds rike. Men dei andre får det i likningar, for at dei skal
          sjå, men ikkje sjå,
          og høyra, men ikkje skjøna.
   
11 Likninga tyder: Såkornet er Guds ord. 12 Dei attmed vegen er dei som høyrer ordet; men så kjem djevelen og tek det bort frå hjartet deira, så dei ikkje skal tru og bli frelste. 13 Dei på steingrunn er dei som tek imot ordet med glede når dei høyrer det. Men dei har ikkje rot; dei trur ei tid, men når dei blir sette på prøve, fell dei frå. 14 Det som fall mellom klunger, er dei som høyrer ordet, men på vegen gjennom livet blir dei kvelte av sorger og rikdom og nytingar og ber ikkje fullmogen grøde. 15 Men det i den gode jorda, det er dei som høyrer ordet og tek vare på det i eit fint og godt hjarte, held ut og ber grøde.

 

1.Ei bok som gjer inntrykk; Markens Grøde frå 1917. Knut Hamsuns Nobelprisbok.

"Isak gikk barhodet og i Jesu navn og sådde, han var som en kubbe med hænder på, men indvendig var han som et barn. Han hadde omhu for hvert av sine kast, han var venlig og resigneret. Se, nu spirer nok disse kornøinene og blir til aks og mer korn, og slik er det over hele jorden når at korn såes. I Jødeland, i Amerika, i Gudbrandsdalen - å hvor verden den er vid, og den ørlille ruten Isak gikk og sådde på, den var i midten av alt. Det strålet vifter av korn ut fra hans hånd, og himlen var overskyet og god."

Å så i gamle dager var alvorlige saker. En tegna seg med korsmerket før en begynte å så. Isak sådde i Jesus namn. Det var som han sådde utover hele verden.

2.Noen ganger synes det tilfeldig hva som gror opp. Tilfeldig og kort mellom steingrunn og god jord. Noe har lang spiretid. Men ett står fast Det er Gud som gir vekst.

Kroppen fortsetter jo å tro, sjølv om hjernen har slutta ( Elvira Nikolasien)

3. Spørsmålet i lignelsa er vel Hva slags jord vi er ? Det handler om å være jord som kan la det gode vokse fram.

3. Det handler om å så noe godt: Kaka til skogsleiren. Kake til å bli religiøs av.

Jeg trur Per ( Sørensen ) har sådd mye godt gjennom 25 år Rauland.

4. Her er det brå overganger.  Jeg ser på Web- Tv fraVinje kommunestyre. Opplever at de sies stygge ting. At politikken tar mannen og ikkje ballen. Kjenner ubehag. Det sås mistillit. Det mest ubehagelig er kanskje at denne mobbe-kulturen får holde fram. At det godtas. At ikke det blir et folkekrav om at dette undergraver sjølve demokratiet.

Mobbing går på tilliten løs.

5. Går på tilliten løs. Tillitsprøva. Hva er det vi ikkje kan klare oss utan?  (Løgstrup)

6.  Tillit er viktig. Fordi hvert enkelt menneske har uendelig verdi. Hun var neste ingen blant menneskene - bare en.

7. I Jesus sådde Gud igjen det gode blant menneskene. Til alle kom en Frelser. Noe små Kyre Elisison unna

Kanskje er det om Jesus en kunne ha sagt det som teama for Isfestivalen er henta frå. Lev år draum. Ver alltid like ny.

7. Ver ny, du ber vårt namn, og våre drag. Du ber vårt liv for alltid.( Tarjei Vesaas)

Ære Vera Faderen og Sonen og den Heilage Ande om Både var og er og vera skal ein sann gud frå Æva til Æva. Amen 

 

 

Prostdiakonen i Vest-Telemark, 3880 Dalen, mobil 911 13 580, epost: eilever@online.no